La storia

Het begon allemaal op de Hotelschool Den Haag in 2006, toen Kim en Freek elkaar voor het eerst ontmoetten. Ohh, de dingen waartoe deze ontmoeting hebben geleid. Hier leerden zij de belangrijkste grondbeginselen van de horeca en management. Ondertussen reisden ze graag heen en weer vanuit Italië, steeds weer verliefd op de glazen wijn uit Valpolicella en Monferrato, de vleeswaren uit Toscane, de authentieke Italiaanse pizza, de gelato uit Treviso, en de Parmigiano Reggiano uit Emilia Romagna. Gretig om de passie voor de Italiaanse cultuur te combineren met de opgedane kennis aan de Hotelschool, ontstond het eerste ontwerp van een authentiek Italiaans restaurant.

De ontmoeting met Renato Arduini heeft het pad uitgezet. Geboren en getogen in Italië, verhuisde Renato naar Nederland om de Italiaanse smaak naar Nederland te brengen. Begin 2004 opende hij zijn Pizzeria in Amsterdam, samen met zijn geliefde vrouw Rina. Kim en Freek werden op slag verliefd op de plek, de vertrouwdheid en de gezelligheid van Renato's Pizzeria.

Het toeval wilde dat Renato zijn geliefde pizzeria verkocht om een nieuw bedrijf te openen in Enkhuizen, de stad waar hij woonde met zijn vrouw en gezin. Een perfecte timing. Dus, op 1 november 2013 werden Kim en Freek officieel de eigenaren van Renato's Pizzeria aan de Karel du Jardinstraat 32 in Amsterdam De Pijp. De komende maanden waren enorm vermoeiend en prachtig spannend. Gelukkig, met de hulp van Renato, zijn vrouw Rina, en Sanne, leek alles gewoon op zijn plaats te vallen. Het was echt een droom die uitkwam. 

Het duurde niet lang voordat de Pizzeria steeds populairder werd. Elke avond was er wel iets te vieren en de mensen stonden voor de deur in de rij om een plekje te bemachtigen in hun favoriete pizzeria. Twee jaar later kwam Renato's Osteria erbij. Het was een gezellig en klein restaurant, waar huisgemaakte pasta, wijnen en antipasti geserveerd werden. Het was perfect: onze Amici konden een hapje eten terwijl ze wachtten op een plaats in Renato's Pizzeria, aan de overkant van de straat. Dit liep zo goed en we waren zo enthousiast om onze eigen pasta te maken dat Renato's Osteria een onafhankelijk restaurant werd. Onze vrienden vonden het geweldig. Maar in korte tijd werd onze kleine Osteria te klein voor alle vrienden die we elke avond hadden. Aan de overkant van de straat, op Van der Helstplein 17, was een groot en ruim restaurant op zoek naar een nieuwe eigenaar. En zo verhuisde Renato's Osteria naar een grotere locatie, met een gigantisch terras en 2 verdiepingen binnen. Het was super spannend en leuk om zo’n grote zaak te beginnen met een nieuw concept.

En wat is er gebeurd met oude locatie van Renato's Osteria, zult u vragen. Hier kwam Freek's levenslange droom uit: Renato's Laboratorio werd geopend. De productiekeuken waar nieuwe recepten werden gecreëerd en de creativiteit van onze chef en pizzaioli elke dag weer de vrije loop zou krijgen. In datzelfde jaar, 2014, werden we dankzij de connecties met Hotelschool gevraagd om onze eigen stand te openen bij Foodhallen in Amsterdam West. Op dat moment was Foodhallen Amsterdam al een groot succes. Mensen hielden ervan om hun avonden door te brengen in de bruisende omgeving van Foodhallen, genietend van de cocktails en verschillende keukens die elke stand te bieden had.  Renato's was net dat vleugje Italiaanse cultuur dat de Foodhallen misten. 

Terwijl we genoten van onze tijd bij Renato's Pizzeria, Renato's Osteria, en Renato's Foodhallen Amsterdam, gingen 5 jaar in een oogwenk voorbij. Het was 2019 toen Brouwerij 't Ij de hand reikte voor een samenwerking. De zomer stond voor de deur en we werden gevraagd om de keuken van 't Blauwe Theehuis in het Vondelpark over te nemen. Kun je voorstellen hoe excited we waren?  Kort daarna, in datzelfde jaar, kwam het voorstel om mee te werken aan de nieuwe opening van Foodhallen in Den Haag. We konden niet anders. We openden er twee stands, de een gespecialiseerd in pizza, de ander in pasta: Renato's Foodhallen Den Haag ging van start.

Toen kwam 2020. Ondanks de uitdagingen opende Renato's op 14 september haar deuren in Nijmegen, in de Gelderse regio. Een A locatie, met een heerlijk terras, en een geweldig nieuw team. 2021, we realiseerden ons dat de Laboratorio (productiekeuken) die we hadden, een beetje te klein begon te worden voor onze horizon. Gelukkig vonden we de perfecte plek in de Amsterdamse Houthavens: Een enorme productiekeuken, met tientallen vierkante meters aan koelkasten en vriezers om onze producten in op te slaan. Eindelijk een plek die groot genoeg was voor onze verwachtingen.

Vandaag de dag is Renato's uitgegroeid tot een keten van 6 Italiaanse restaurants in Amsterdam, Den Haag & Nijmegen. We staan met onze armen en harten open om nog verder uit te breiden naar meer dan 90 medewerkers - de Famiglia. Renato's streeft ernaar om de meest authentieke Italiaanse cultuur en keuken naar Nederland te brengen. Van de lekkerste kazen uit Lazio, tot de meest authentieke vleeswaren uit Lombardije en Toscana, tot de echte Taggiasche olijven uit Ligurië en de wijnen uit Piemonte, Renato's brengt Italië naar Nederland. En dit is nog niet alles. Met chef's & pizzaioli uit heel Italië brengt Renato's de Italianen ook naar Nederland.

Laatste nieuws. Curiositeiten.
Renato’s Roddels.

Een maandelijkse nieuwsbrief voor onze hechte vrienden.